FIFA World Cup logo 2022 © FIFA

Qatar, expect amazing!

Qatar zal voor het eerst een WK voetbal organiseren. De 22e editie van het toernooi zal zich voornamelijk plaats vinden rondom de hoofdstad Doha. Het Wereldkampioenschap voetbal is het vaakst gewonnen door Brazilië (5x). Gastland Qatar heeft zich in de geschiedenis nog nooit weten te plaatsen voor het eindtoernooi. 32 landen zullen zich na een kwalificatiereeks plaatsen voor de eindronde, welke uit 64 wedstrijden bestaat. Vanwege het woestijnklimaat kunnen de temperaturen in de zomer oplopen tot wel 40 graden. Vanwege deze hitte is besloten om het toernooi eenmalig te verplaatsen naar de wintermaanden. Hier vind je alles wat je wilt weten over het WK van 2022 in Qatar.

Gastland: Qatar
Datum: 20 november 2022 – 18 december 2022
Aantal speelsteden: 5
Aantal stadions: 8
Aantal deelnemende landen: 32
Aantal wedstrijden: 64
Aantal scheidsrechters: 36
Prijzengeld: 700 miljoen dollar
Officieel WK 2022 lied: Hayya Hayya
Officiële WK 2022 slogan: Expect Amazing
Officiële WK 2022 mascotte: La’eeb
Officiële WK 2022 wedstrijdbal: Al Rihla


Speelschema
Om ons uitgebreide speelschema te bekijken, ga je naar onze speciale speelschema pagina. Je vindt hier het complete programma met alle wedstrijden, speeldata, Nederlandse aanvangstijden en uitslagen van alle WK wedstrijden. Het is tevens mogelijk om ons speelschema als PDF te downloaden en eventueel te printen.

Speelschema per fase
Voor de actuele standen, wedstrijden en uitslagen per groep in de groepsfase (poulefase) kun je terecht bij onze uitgebreide groepsfase pagina. Daarnaast hebben we pagina’s opgezet voor de openingswedstrijd, achtste finales, kwartfinales, halve finales, troostfinale en de finale.

Speelschema Nederlands elftal
Wil je alleen de wedstrijden van het Nederlands elftal zien? Kijk dan op: speelschema Nederlands elftal.

Speelschema Rode Duivels
Wil je alleen de wedstrijden van de Rode Duivels zien? Kijk dan op: speelschema Rode Duivels.

Gastland
In 2010 kreeg Qatar te horen dat het in 2022 de 22e wereldkampioenschap voetbal mag organiseren. De andere bids kwamen van de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Japan, Australië, Mexico en Indonesië. Qatar is een Arabisch emiraat en oliestaatje in het Midden-Oosten. Het land is zo’n 11.600 km² groot, dat is iets meer dan een kwart van Nederland. In het begin van de 20e eeuw had het gebied slechts tienduizend inwoners. In 2017 was dit aantal gestegen naar 1,7 miljoen inwoners. Na de toewijzing van het WK aan Qatar is het inwoneraantal nog sneller gegroeid naar bijna 3 miljoen mensen, waarvan het overgrote deel expat. Qatar is gelegen op een schiereiland, welke aan het zuiden grenst aan Saoedi-Arabië. De islam is de staatsgodsdienst. De laatste jaren zijn er echter steeds meer kerkgenootschappen zich gaan vestigen in Qatar. Qatar is een overwegend rijk land vanwege de grote productie van aardolie en aardgas.

Controverses
Qatar mag nu al het meest besproken WK gastland worden genoemd. Dit begon met de toewijzing van het toernooi. Er zijn geruchten dat stemgerechtigde FIFA-leden zijn omgekocht om op Qatar te stemmen. Ook met de bouw van de stadions is Qatar veelvoudig negatief in het nieuws verschenen. In februari 2021 meldde de Britse krant The Guardian dat inmiddels meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de bouw van de stadions en andere WK-faciliteiten. Dit komt mede door de hoge werkdruk, hitte en slechte werkomstandigheden. Daarnaast zijn er zorgen omtrent de houding ten opzichte van homoseksuelen en alcohol. Het toernooi zal voor het eerst in de geschiedenis plaats vinden in de wintermaanden. Dit is besloten i.v.m. de hoge temperaturen in de zomermaanden. Dit zorgt voor te zware omstandigheden voor de deelnemende landen en toeschouwers.

Speelsteden
In de kandidatuur werden oorspronkelijk 12 stadions in 7 steden voorgesteld. Later is dit aangepast naar 8 stadions in 5 steden. De 5 speelsteden zijn Doha, Ar Rayyan, Lusail, Al Khawr en Al Wakrah. Al deze speelsteden zijn gecentreerd rondom de hoofdstad Doha. De maximale afstand tussen de speelsteden is slechts 75 km. De steden met bijbehorende stadions zijn als volgt verspreid over Qatar:

1. Doha
Al Thumama Stadion
Stadion 974

2. Ar Rayyan
Ahmed Bin Ali Stadion
Education City Stadion
Khalifa Internationaal Stadion

3. Lusail
Lusail Stadion

4. Al Khawr
Al Bayt Stadion

5. Al Wakrah
Al Janoub Stadion

Voor een uitgebreid overzicht van alle speelsteden kun je terecht op onze speelsteden pagina.

Stadions
Voor het WK in Qatar zijn 8 stadions geselecteerd, die verspreid liggen over het land. Een aantal stadions is nieuw terwijl de rest wordt uitgebreid. Voor een uitgebreid overzicht van alle stadions kun je terecht op onze stadions pagina.

Logo
Het officiële logo werd gepresenteerd in 2019. Het logo bevat details uit de Arabische cultuur. De rondingen van het logo vertegenwoordigen de golven van de woestijnduinen en de ononderbroken lus is een symbool voor oneindigheid. De lus is gevormd als een 8, het aantal speelsteden in Qatar tijdens het WK. Door de versiersels kan de lus ook gezien worden als een typisch Arabische sjaal. Deze sjaal staat symbool voor het winterseizoen waarin het WK plaats zal vinden.


Kwalificatie en loting
In aanloop naar het WK van 2022 in Qatar vinden er continentale kwalificatietoernooien plaats. In totaal doen 210 (+1) landen van 6 verschillende confederaties mee om de strijd voor 31 WK tickets. De tickets zullen als volgt worden verdeeld: AFC (Azië en Australië) 4 of 5 tickets, CAF (Afrika) 5 tickets, CONCACAF (Noord-Amerika, Midden-Amerika en Caraïben) 3 of 4 tickets, CONMEBOL (Zuid-Amerika) 4 of 5 tickets, OFC (Oceanië) 0 of 1 tickets en UEFA (Europa) 13 tickets. In november 2017 vinden er intercontinentale play-offs plaats tussen de winnaar van de OFC en de nummer 5 van de CONMEBOL en tussen de nummer 4 van de CONCACAF en de nummer 5 van de AFC. De winnaars van deze play-offs verzilveren de laatste 2 tickets voor de eindronde in Qatar. De loting voor de eindronde vindt plaats op 1 april 2022 in. Qatar is als gastland automatisch geplaatst voor de eindronde van het WK.

Kwalificatie Nederland
Het Nederland Elftal heeft zich op 16 november 2021definitief geplaatst voor de eindronde van het WK. Dit resultaat heeft men bereikt door eerste te worden in poule G van de UEFA kwalificatiereeks, ten koste van Turkije, Noorwegen, Montenegro, Letland en Gibraltar. Turkije heeft zich met de tweede plaats verzekerd van de play-offs.

Kwalificatie België
Het Belgische nationale elftal heeft zich op 13 november 2021 definitief geplaatst voor de eindronde van het WK. Dit resultaat heeft men bereikt door eerste te worden in poule E van de UEFA kwalificatiereeks, ten koste van Wales, Tsjechië, Estland en Wit-Rusland. Wales heeft zich met de tweede plaats verzekerd van de play-offs.

Loting en belangrijke data
– Vrijdag 1 april 2022 loting potindeling eindtoernooi
– Zondag 20 november 2022 openingsceremonie
– Zondag 20 november 2022 t/m vrijdag 2 december 2022 groepsfase
– Zaterdag 3 december 2022 t/m dinsdag 6 december 2022 achtste finales
– Vrijdag 9 december 2022 en zaterdag 10 december 2022 kwartfinales
– Dinsdag 13 december 2022 en woensdag 14 december 2022 halve finales
– Zaterdag 17 december 2022 troostfinale
– Zondag 18 december 2022 finale

Geplaatste landen
In totaal nemen 32 landen deel aan het WK 2022 in Qatar. Na de kwalificatiereeks hebben de onderstaande landen zich geplaatst voor het grootste voetbalevenement van de wereld. Qatar is als gastland automatisch geplaatst voor het eindtoernooi. Bij de loting op vrijdag 1 april 2022 word duidelijk gemaakt in welke groepen de landen terecht komen.
Hieronder volgende de tot nu toe geplaatste landen in volgorde van plaatsing.

Land Confederatie
Qatar AFC
Brazilië CONMEBOL
Duitsland UEFA
Denemarken UEFA
Frankrijk UEFA
België UEFA
Kroatië UEFA
Spanje UEFA
Servië UEFA
Engeland UEFA
Zwitserland UEFA
Nederland UEFA
Argentinië CONMEBOL
Iran AFC
Zuid-Korea AFC
Japan AFC
Saoedi-Arabië AFC
Ecuador CONMEBOL
Uruguay CONMEBOL
Canada CONCACAF
Ghana CAF
Senegal CAF
Portugal UEFA
Polen UEFA
Tunesië CAF
Marokko CAF
Kameroen CAF
Verenigde Staten CONCACAF
Mexico CONCACAF
Wales UEFA (via playoff)
Australië AFC/CONMEBOL (via playoff)
Costa Rica CONCACAF/OFC (via playoff)

Scheidsrechters
De FIFA heeft voor het WK in Qatar 36 scheidsrechters aangesteld, waaronder de Nederlander Danny Makkelie. Voor het eerst in de geschiedenis van het WK zijn er ook 3 vrouwelijke scheidsrechters aangesteld, namelijk: Stéphanie Frappart (Frankrijk), Salima Mukansanga (Rwanda) en Yoshimi Yamashita (Japan). Tevens zijn er 69 assistent-scheidsrechters aangesteld, waaronder de Nederlander Hessel Steegstra. Omdat er voor het eerst met de VAR technologie wordt gewerkt zijn er ook 24 VAR’s aangesteld, waaronder de Nederlander Paul Van Boekel.

Buitenspeltechnologie
Het WK voetbal van 2022 in Qatar zal het eerste WK zijn waar een nieuwe buitenspeltechnologie zal worden toegepast. Dit in navolging op de doellijntechnologie, welke al eerder werd toegepast. De buitenspeltechnologie moet eventuele discussies de kop indrukken. In ieder stadion worden 12 camera’s geïnstalleerd welke ieder 50 frames per seconde vastleggen van zowel de bal als de spelers. Iedere speler wordt continu op 29 punten op het lichaam gemeten om buitenspel aan te kunnen tonen. Om de technologie compleet te maken is de voetbal volledig hightech gemaakt. Deze stuurt automatisch 500 keer per seconde data naar de videokamer. Op de verzamelde data zal een stukje kunstmatige intelligente (AI) losgelaten worden. Beoogd resultaat: binnen enkele seconden een onberispelijke beslissing als het gaat om buitenspel.


Voorselectie en selectie
In juni 2022 heeft de FIFA besloten om zowel de voorselectie als de selectie voor de deelnemende landen uit te breiden. Alle landen mogen nu 55 spelers opnemen in de voorselectie i.p.v. 35 spelers. Voor de uiteindelijke selectie mogen nu 26 i.p.v. 23 spelers worden geselecteerd.

Tijdsverschil en tijdzone
Op onze tijdsverschil pagina kun je eenvoudig opzoeken hoeveel tijdsverschil er tussen Nederland en de 8 WK speelsteden in Qatar is. Je vindt hier o.a. de actuele tijd, datum, tijdzone en het tijdsverschil.

Speeltijden
De openingswedstrijd van het WK 2022 vindt plaats op zondag 20 november 2022 om 17.00 uur in het Al Bayt Stadion in Al Khawr. De wedstrijden in de groepsfase starten om 11.00 uur, 14.00 uur, 17.00 uur en 20.00 uur. De wedstrijden in achtste finales en kwartfinales starten om 16.00 uur en 20.00 uur. De halve finales starten om 20.00 uur. De troostfinale vindt plaats op zaterdag 16 december 2022 om 16.00 uur in het Khalifa Internationaal Stadion in Ar Rayyan. De finale vindt plaats op zondag 18 december 2022 om 16.00 uur in het Lusail Stadion in Lusail.

Prijzengeld
De totale prijzenpot is vastgesteld op 700 miljoen dollar. Ieder land dat zich weet te kwalificeren krijgt 2 miljoen dollar. De verdere verdeling is als volgt:
– Afgevallen in groepsfase: 10 miljoen dollar
– Verliezers achtste finales: 12 miljoen dollar
– Verliezers kwartfinales: 18 miljoen dollar
– 4e plaats: 25 miljoen dollar
– 3e plaats: 30 miljoen dollar
– 2e plaats: 40 miljoen dollar
– Wereldkampioen: 50 miljoen dollar
Naast deze bedragen gaan er vanuit de FIFA ook nog bedragen naar verzekeringen, clubs van voetballers en persoonlijke prijzen.

Vliegtickets, hotels en autoverhuur
Als je van plan bent om af te reizen naar Qatar om het WK van dichtbij te beleven kun je gebruik maken van onderstaande aanbieders om je reis samen te stellen.

Vliegtickets Qatar   Hotels Qatar   Auto huren Qatar

Wedstrijd tickets
Officiële kaarten voor alle WK 2022 wedstrijden en oefenwedstrijden van alle deelnemende landen vind je op Viagogo.

Reisadvies
De actuele kleurcode voor Qatar is geel. Dit betekent dat er veiligheidsrisico’s gelden voor reizen naar Qatar.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er in Qatar (tijdelijke) maatregelen gelden waar je als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we je door naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Qatar kun je terecht bij Worldometer.

Reisinformatie
Ben je van plan af te reizen naar het WK in Qatar? Vergeet dan niet om eerst onze reisinformatie pagina over Qatar door te lezen. Je vindt hier o.a. informatie over consulaten, vaccinaties, reisdocumenten (visum) en kraanwater.

Weer
Ondanks dat het WK plaats zal vinden in de wintermaanden worden er temperaturen verwacht van 20 tot 30 graden. Mocht je dat al warm vinden, in de zomer kunnen de temperaturen oplopen tot meer dan 40 graden. Dit heeft te maken met het woestijnklimaat van Qatar. Hieronder zie je de 7-daagse weersverwachting voor Qatar.

QATAR Weersverwachting

Gratis WK pools met prijzen
Net als voorgaande EK en WK toernooien zullen er ook dit WK weer een groot aantal WK pools zijn waar je aan kunt deelnemen. Over het algemeen zijn deze pools gratis en zijn er mooie prijzen mee te winnen. In voorgaande edities varieerde dit van elektronica tot complete reizen. Mochten er WK pools bekend worden gemaakt, zullen deze hieronder verschijnen.
1. AD.nl
Prijzen: Volledige tv-set, Barbecue, FIFA 23, Espresso machine.
2. Sinke
Prijzen: Officiële wedstrijdbal van Adidas, Nike wedstrijdshirt, 5 x 20 euro bol.com cadeaubonnen.
2. Intikkertje
Prijzen: Prijzenpot t.w.v. 25.000 euro, waaronder 5.000 euro cash, fatbike en een laptop.

Uitzendrechten
De uitzendrechten voor WK voetbal 2022 zijn in Nederland gekocht door de NOS. Daarnaast heeft de NOS ook de uitzendrechten verworven voor de WK kwalificatiereeks. In België gaan de uitzendrechten naar VRT (Nederlandstalig) en RTBF (Franstalig).

Sponsoren
Op dit moment heeft het WK 14 officiële sponsoren. Dit zijn Adidas, Coca-Cola, Hyundai/Kia, Qatar Airways, Qatar Energy, Visa, Wanda Group, Budweiser, Hisense, Byju’s, Crypto.com, MC Donalds, Mengniu en Vivo. Deze merken zullen tijdens het WK in veelvoud voorbijkomen in speelsteden, stadions en tijdens WK uitzendingen op TV.

FIFA
De FIFA (Fédération Internationale de Football Association) is verantwoordelijk voor de organisatie, prijzengeld en regelgeving omtrent het WK.
Om fans vanuit heel de wereld te voorzien van de juiste informatie heeft men binnen de FIFA website een speciaal WK 2022 gedeelte opgezet met alle relevante informatie rondom het aankomende WK. Deze is te bereiken via fifa.com. Je vindt hier alles over het toernooi zelf, waaronder speelschema, gekwalificeerde landen en spelers, speeldata, sponsoren, merchandise en historische gegevens. Daarnaast vind je er handige informatie voor fans die willen afreizen naar Qatar. Denk dan aan de benodigde reisdocumenten, bereikbaarheid, accommodaties, aangewezen officiële voetbaldorpen, fanzones, evenementen, bezienswaardigheden en de regelgeving in deze speelstad en/of stadion.

Laatste nieuws
Voor het laatste nieuws met betrekking tot het WK 2022 in Qatar kun je terecht bij de volgende nieuwssites:
Google Nieuws
FIFA
Nu.nl

Officiële websites WK 2022
– FIFA pagina over het WK: www.fifa.com.
– FIFA pagina over alle speelsteden: www.fifa.com.
– FIFA pagina over alle stadions: www.fifa.com.
– FIFA pagina over alle deelnemende landen: www.fifa.com.


Vraag en antwoord
Zijn er ook rustdagen tijdens het WK?
Ja, het WK telt 6 rustdagen. Op 7 en 8 december 2022 (na de achtste finales), 11 en 12 december 2022 (na de kwartfinales) en 15 en 16 december (na de halve finales) vinden er geen wedstrijden plaats.

Hoe lang duurt het WK?
Het WK duurt 29 dagen waarvan 23 dagen met wedstrijden. De overige dagen zijn rustdagen.

Is er ook een troostfinale tijdens het WK?
Ja, deze vindt een dag voor de finale plaats op 17 december 2022. Deze wedstrijd zal gaan tussen de twee verliezers van de halve finales.

Wordt er ook een VAR gebruikt tijdens het WK?
Ja, dit zal het tweede WK zijn waar de VAR wordt toegepast. Tijdens het vorige WK in Rusland is gebleken dat de VAR in 99,3% van de beslissingen juist heeft gehandeld.

Hoeveel spelers mag een land wisselen per wedstrijd?
Een land mag 5 spelers wisselen in 3 fases. Als er een verlenging komt is een 4e fase met een 6e wissel toegestaan.

Wanneer worden gele en rode kaarten kwijtgescholden?
Gele kaarten worden na de kwartfinales kwijtgescholden. Een rode kaart wordt niet kwijtgescholden. Een rode kaart welke ontstaat uit twee gele kaarten betekent een schorsing voor de eerstvolgende wedstrijd. Een directe rode kaart kan bestraft worden met een hogere straf.