Vlag van Zambia

Zambia is een land in Afrika dat grenst aan Congo-Kinshasa, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Botswana, Namibië en Angola. Zambia is sinds 1964 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De hoofdstad van Zambia is Lusaka. Een aantal grote steden in Zambia zijn: Ndola, Kitwe, Kabwe, Livingstone en Chingola.
Reizen en vakanties naar Zambia
Zambia is een land dat veelal bestaat uit uitgestrekte wouden en moerassen. Zambia kent meerdere Nationale parken en wildreservaten waar o.a. olifanten, nijlpaarden, zebra’s en giraffes leven. Op de grens met Zimbabwe vindt men de Victoriawatervallen (breedste waterval van Afrika). De economie van het land is grotendeels afhankelijk van de mijnindustrie. De bevolking van Zambia staat bekend om hun vriendelijkheid en gastvrijheid.

Waar ligt Zambia?

Waar ligt Zambia?

Reisinformatie Zambia

Officiële naam: Republiek Zambia
Continent: Afrika
Oppervlakte: 752.618 km²
Hoofdstad: Lusaka
Landcode: ZM, ZMB
Inwoneraantal: 14.309.466 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 2.329 m (Mafinga Hills)
Afstand (Amsterdam – Lusaka): 7.839 km
Vliegtijd: circa 10 uur en 15 minuten

Reisadvies
Actuele status: Alle niet-essentiële reizen naar bepaalde grensgebieden in Zambia worden ontraden.
Actuele kleurcode: Geel en oranje.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Zambia, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Zambia. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Zambia? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Weer en klimaat
Zambia heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen tijdens de zomermaanden rond de 20 tot 25 graden en tijdens de wintermaanden rond de 25 tot 30 graden. In de valleien is het gemiddeld 10 graden warmer.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Zambia vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Zambia vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Mei, juni, juli en augustus zijn de beste maanden om naar Zambia te reizen. Hiermee vermijd je het regenseizoen met kans op tropische stormen. Bovendien zijn vrijwel alle natuur- en wildparken gesloten tijdens het regenseizoen.

Taal
Bemba, Kaonde, Lozi, Lunda, Luvale, Nyanja, en Tonga zijn de officiële talen in Zambia. Daarnaast worden er ruim 70 andere talen gesproken waaronder het Engels.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij vertrek uit Zambia.
Een visum is verplicht. Deze kun je persoonlijk aanvragen bij de ambassade van Zambia in Brussel of voor circa 35 euro aan de grens van Zambia (90 dagen geldig).


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Zimbabwe (tevens voor Zambia): nederlandwereldwijd.nl.
Nederlandse consulaat in Zambia: nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Zambia in België (tevens voor Nederland): rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Zambia is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Zambia zijn tegen DTP en Hepatitis A. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je komt uit een risicoland voor gele koorts of daar transit bent geweest. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
In Zambia komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In Zambia wordt betaald met de Zambiaanse kwacha (ZMK).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Zambia vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Zambia liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -34%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (58% goedkoper), levensmiddelen (30% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (57% goedkoper), sigaretten (68% goedkoper) en openbaar vervoer (82% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Zambia is het gebruikelijk om een fooi te geven. Als er nog geen servicekosten zijn berekend en de service is uitstekend bevonden, geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is er geen tijdsverschil.
Tijdens onze wintertijd is het in Zambia 1 uur later.
Zambia kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Zambia vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Zambia moet je links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Zambia heb je geen internationaal rijbewijs nodig.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Zambia een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
In Zambia heb je in sommige gevallen een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten in Zambia vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 999
– Brandweer: 993
– Ambulance: 991
Met een GSM kun je ook het internationale nummer 112 bellen.

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Zambia vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Zambia vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Zambia eindigen op .zm.
Officiële website van Zambia: zambiatourism.com.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Zambia te kunnen bellen is 00260 of +260.
Wil je vanuit Zambia naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 0031 of +31.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Zambia.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Zambia.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Zambia.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Zambia vind je op Beleven.org.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Zambia. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Zambia, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Zambia?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Zambia hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Zambia vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Zambia vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Zambia? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Zambia niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Zambia, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Zambia, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Zambia.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,8.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 18 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf meer dan 10 jaar.
– Kleding: Het dragen van camouflage kleding is verboden.

Wist je dat…
…Zambia ook wel Zambië wordt genoemd?
…Zambia haar naam heeft te danken aan de Zambezi rivier?
…Zambia aan geen enkele oceaan ligt?
…De grootste champignons in Zambia groeien?
…Mierenhopen in Zambia soms zo groot zijn als een huis?