Vlag van Zanzibar

Zanzibar (Unguja) is een eiland in Afrika dat deel uitmaakt van Tanzania. Zanzibar vormt samen met de eilanden Pemba en Mafia de zogeheten Specerijeneilanden. De hoofdstad van Zanzibar is het gelijknamige Zanzibar.

Reizen en vakanties naar Zanzibar

Zanzibar staat vooral bekend om zijn tropische karakter. De kustlijn van Zanzibar bestaat veelal uit witte zandstranden en helderblauw water. De wateren rondom Zanzibar zij uitstekend om te duiken en te snorkelen vanwege de vele kleurrijke koraalriffen. Veel toeristen komen ook voor het oude gedeelte van de hoofdstad Zanzibar Stad namelijk Stone Town. In deze stad zie je invloeden terug van de Perzen , Arabieren, Portugezen en Afrikanen die hier in het verleden handel dreven (vooral specerijen). Zo zie je in deze stad nog vele verschillende architecturen van herenhuizen tot moskeeën. Op Zanzibar zijn vele luxe resorts te vinden waar voornamelijk pasgetrouwde stellen hun huwelijksreis doorbrengen.

Waar ligt Zanzibar?

Waar ligt Zanzibar?

Reisinformatie Zanzibar

Officiële naam: Zanzibar
Continent: Afrika
Oppervlakte: 1.554 km²
Hoofdstad: Zanzibar
Landcode: TZ, TZA
Inwoneraantal: 896.721 inwoners (2012)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 120 m
Afstand (Amsterdam – Zanzibar): 7.251 km
Vliegtijd: circa 11 uur

Reisadvies
Actuele status: Let op, veiligheidsrisico’s.
Actuele kleurcode: Geel.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Zanzibar, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Zanzibar. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Zanzibar? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf op Zanzibar. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Zanzibar heeft een tropisch klimaat. De temperaturen liggen het hele jaar door rond de 25 tot 30 graden. De zomer- en wintertijd liggen tegenovergesteld aan die van Nederland.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Zanzibar vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Zanzibar vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
Juli, augustus en september zijn de beste maanden om naar Zanzibar te reizen. Je vermijdt hiermee de hoogste temperaturen en het regenseizoen.

Taal
Swahili is de officiële taal op Zanzibar. Daarnaast wordt er op kleine schaal Engels gesproken.
Wil je gratis van of naar het Swahili vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog minimaal 6 maanden geldig is bij aankomst op Zanzibar.
Een visum is verplicht. Deze kun je persoonlijk aanvragen bij het Consulaat van Tanzania in Nieuwerkerk a/d IJssel.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Tanzania (tevens voor Zanzibar): nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Tanzania in Nederland: rijksoverheid.nl.
Consulaat van Tanzania in Nederland: tanzania.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Zanzibar is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Zanzibar zijn tegen DTP en Hepatitis A. Vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je komt uit een hoogrisicoland voor gele koorts of daar in transit bent geweest. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
Op Zanzibar komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
Op Zanzibar wordt betaald met de Tanzaniaanse shilling (TZS).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten op Zanzibar vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen op Zanzibar liggen een stuk lager dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld -35%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (60% goedkoper), levensmiddelen (34% goedkoper), geïmporteerd bier in horeca (50% goedkoper), sigaretten (77% goedkoper) en openbaar vervoer (90% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
Op Zanzibar is het gebruikelijk om vooral in toeristische gebieden een fooi te geven. De lonen op Zanzibar zijn erg laag. Bij goede service geeft men circa 10% fooi.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het op Zanzibar 1 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het op Zanzibar 2 uur later.
Zanzibar kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Zanzibar vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
Op Zanzibar moet je links rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig op Zanzibar dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.
Met de Google routeplanner kun je van, naar of binnen Zanzibar een routebeschrijving samenstellen.

Elektriciteit
Op Zanzibar heb je een reisstekker nodig.
Meer informatie over gangbare stekkers en stopcontacten op Zanzibar vind je op onze elektriciteit pagina (kijk onder Tanzania).

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 112
– Brandweer: 112
– Ambulance: 112

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Zanzibar vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Tanzania en Zanzibar vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Zanzibar eindigen op .tz.
Officiële websites van Zanzibar: zanzibartourism.net en tanzaniatourism.go.tz.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand op Zanzibar te kunnen bellen is 00255 of +255.
Wil je vanuit Zanzibar naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00031.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)
Bedrijfsgegevens vind je in de Gouden Gids van Zanzibar.


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Zanzibar.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Zanzibar.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen op Zanzibar vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen op Zanzibar, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Zanzibar?
Op Reislogger vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Zanzibar hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) op Zanzibar vind je op Protectedplanet.
Zanzibar komt niet voor op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Zanzibar? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol, parfum en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen op, of zaken te doen met Zanzibar, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Zanzibar, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, zakenpartners en subsidies.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Zanzibar.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 18 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen vanaf 18 jaar, roken op alle leeftijden.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Niet toegestaan. Gevangenisstraf meer dan 10 jaar.

Wist je dat…
…Zanzibar een vrijhaven heeft (geen invoercontrole)?
…Zanzibar de enige plek op aarde is waar de Zanzibarfranjeaap leeft?
…Zanzibar de op twee na grootste producent van kruidnagels ter wereld is?
…Zanzibar bekend staat om de productie van verschillende kruiden?
…Zanzibar ooit de kortste oorlog kende van 38 minuten?
…Zanzibar in 1974 het eerste Afrikaanse land was met een kleurentelevisie?