Vlag van Zuid-Korea

Zuid-Korea (Engels: South Korea, Koreaans: 대한 민국) is een land in Azië dat in 1945 is ontstaan na de opsplitsing van Korea. Zuid-Korea grenst enkel aan Noord-Korea. De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoel. Een aantal grote steden in Zuid-Korea zijn: Busan, Daegu, Daejeon en Gwangju. Zuid-Korea bezit ook nog ongeveer 3000 eilanden die voor de zuidelijke en westelijke kust liggen. Verreweg het grootste eiland van Zuid-korea is Jeju (Cheju).

Reizen en vakanties naar Zuid-Korea

Zuid-Korea is een land dat voor ongeveer 70% bestaat uit berglandschap. De hoogste berg is de Hallasan in de provincie Cheju-do met een top van 1950 meter. Het landschap wordt bepaald door enkele grote steden die vol staan met wolkenkrabbers. De hoofdstad Seoel is de tweede grootste stad ter wereld na Tokio met een inwoneraantal van 22 miljoen mensen. Het land heeft nog vele markten, enkele Nationale parken en een kustlijn met zandstranden die tijdens de zomer bomvol liggen. Veel toeristen komen naar het land om de grensovergang tussen Noord- en Zuid-Korea te bezoeken of om een van de vele subtropische eilandjes te bewonderen.

Waar ligt Zuid-Korea?

Waar ligt Zuid-Korea?

Reisinformatie Zuid-Korea

Officiële naam: Republiek Korea
Continent: Azië
Oppervlakte: 99.538 km²
Hoofdstad: Seoel (Seoul)
Landcode: KR, KOR
Inwoneraantal: 51.835.110 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 1.950 m (Hallasan)
Afstand (Amsterdam – Seoel): 8.580 km
Vliegtijd: circa 10 uur

Reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar de grens met Noord-Korea worden ontraden.
Actuele kleurcode: Groen, geel en rood.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vind je op Nederland wereldwijd.
Wil je op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wil je bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet jezelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Reisapp
Met de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane heb je altijd en overal betrouwbare en actuele reisinformatie bij de hand en ontvang je een bericht wanneer een reisadvies verandert. Daarnaast geeft de app aan wat je wel en niet mee terug mag nemen uit Zuid-Korea, contactgegevens, informatie in geval van nood en nog veel meer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vind je een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Zuid-Korea. Daarnaast vind je er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee je zelf je ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Ben je op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Zuid-Korea? Bij reisboekhandel De Zwerver vind je een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kun je met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor je verblijf in Zuid-Korea. Op deze manier ben je verzekerd van plaats, kun je in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kun je alvast een invulling geven aan je reisprogramma.

Weer en klimaat
Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat. De temperaturen liggen tijdens de wintermaanden rond de 0 tot 5 graden en tijdens de zomermaanden rond de 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Zuid-Korea vind je op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Zuid-Korea vind je op Klimaatinfo.

Beste reistijd
September en oktober zijn de beste maanden om naar Zuid-Korea te reizen. Hiermee vermijd je de koude winterperiode en het regen- en tyfoonseizoen.

Taal
Koreaans is de officiële taal in Zuid-Korea.
Wil je gratis van of naar het Koreaans vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
Je dient te beschikken over een paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Zuid-Korea.
Een visum is niet nodig als je korter dan 3 maanden in Zuid-Korea verblijft.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Zuid-Korea: nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Zuid-Korea in Nederland: overseas.mofa.go.kr.
Consulaten van Zuid-Korea in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kun je 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Zuid-Korea is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen. De belangrijkste vaccinaties voor Zuid-Korea zijn tegen DTP en Hepatitis A. Daarnaast zijn er een aantal persoons- en reisgebonden adviezen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak, kun je terecht bij je lokale GGD vestiging. Na vaccinatie krijg je een vaccinatiebewijs. Vaccinaties worden vaak vergoedt vanuit een aanvullende verzekering vanuit de zorgverzekeraar.

Malaria
In Zuid-Korea (m.u.v. Seoel) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kun je terecht bij onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In Zuid-Korea wordt betaald met de Zuid-Koreaanse won (KRW).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vind je op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Zuid-Korea vind je op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Zuid-Korea liggen een stukje hoger dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld +9%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (42% goedkoper), levensmiddelen (67% duurder), geïmporteerd bier in horeca (18% duurder), sigaretten (40% goedkoper) en openbaar vervoer (64% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Zuid-Korea is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Een goede service is voor Zuid-Koreanen vanzelfsprekend. Een fooi zal in de meeste gevallen geweigerd worden. Enkel in hotels wordt het steeds gebruikelijker om (kleine) fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Zuid-Korea 7 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Korea 8 uur later.
Zuid-Korea kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Zuid-Korea vind je op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Zuid-Korea moet je aan de rechterzijde van de weg rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Zuid-Korea dien je te beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.

Elektriciteit
In Zuid-Korea worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Zuid-Korea vind je op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht je in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kun je gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 112
– Brandweer: 119
– Ambulance: 119

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien je niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kun je het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vind je op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Zuid-Korea vind je op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Zuid-Korea vind je op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Zuid-Korea eindigen op .kr.
Officiële websites van Zuid-Korea: korea.net en english.visitkorea.or.kr.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Zuid-Korea te kunnen bellen is 0082 of +82.
Wil je vanuit Zuid-Korea naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als je een landnummer gebruikt, moet je de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)


Foto’s en video’s
Op Flickr vind je een mooie verzameling foto’s van Zuid-Korea.
Op Youtube vind je een mooie verzameling video’s van Zuid-Korea.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Zuid-Korea vind je op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vind je beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Zuid-Korea, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Ben je op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Zuid-Korea?
Op Waarbenjij.nu vind je reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Zuid-Korea hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van je reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Zuid-Korea vind je op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Zuid-Korea vind je op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wil je weten hoeveel je mag in- en uitvoeren bij een reis naar Zuid-Korea? Op de website van IATA vind je een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als je jezelf aan deze hoeveelheden houdt hoef je niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vind je op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Zuid-Korea niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als je van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Zuid-Korea, is het verstandig om je goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je hierbij helpen. Op RVO.nl vind je een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Zuid-Korea, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweeg je een studie, stage of tussenjaar in Zuid-Korea? Je bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om je op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vind je alle informatie die je verder op weg helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vind je relevante wet- en regelgeving, waar je wellicht mee te maken krijgt tijdens je bezoek aan Zuid-Korea.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 19 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist je dat…
…Vijf achternamen de helft van de gehele bevolking beslaat?
…Men in Zuid-Korea niet kan trouwen met iemand met dezelfde achternaam?
…McDonald’s in Zuid-Korea ook aan huis bezorgt?
…Het bloedtype bepaalt je persoonlijkheid in Zuid-Korea?
…Men in Zuid-Korea 1 wordt bij de geboorte?
…Men in Zuid-Korea een jaar ouder wordt op 1 januari?