Vlag van Zuid-Korea

Zuid-Korea (Engels: South Korea, Koreaans: 대한 민국) is een land in Azië dat in 1945 is ontstaan na de opsplitsing van Korea. Zuid-Korea grenst enkel aan Noord-Korea. De hoofdstad van Zuid-Korea is Seoel. Een aantal grote steden in Zuid-Korea zijn: Busan, Daegu, Daejeon en Gwangju. Zuid-Korea bezit ook nog ongeveer 3000 eilanden die voor de zuidelijke en westelijke kust liggen. Verreweg het grootste eiland van Zuid-korea is Jeju (Cheju).

Reizen en vakanties naar Zuid-Korea

Zuid-Korea is een land dat voor ongeveer 70% bestaat uit berglandschap. De hoogste berg is de Hallasan in de provincie Cheju-do met een top van 1950 meter. Het landschap wordt bepaald door enkele grote steden die vol staan met wolkenkrabbers. De hoofdstad Seoel is de tweede grootste stad ter wereld na Tokio met een inwoneraantal van 22 miljoen mensen. Het land heeft nog vele markten, enkele Nationale parken en een kustlijn met zandstranden die tijdens de zomer bomvol liggen. Veel toeristen komen naar het land om de grensovergang tussen Noord- en Zuid-Korea te bezoeken of om een van de vele subtropische eilandjes te bewonderen.

Waar ligt Zuid-Korea?

Waar ligt Zuid-Korea?

Reisinformatie Zuid-Korea

Officiële naam: Republiek Korea
Continent: Azië
Oppervlakte: 99.538 km²
Hoofdstad: Seoel (Seoul)
Landcode: KR, KOR
Inwoneraantal: 51.835.110 inwoners (2020)
Regeringsvorm: Republiek
Hoogste punt: 1.950 m (Hallasan)
Afstand (Amsterdam – Seoel): 8.580 km
Vliegtijd: circa 10 uur

Reisadvies
Actuele status: Alle reizen naar de grens met Noord-Korea worden ontraden.
Actuele kleurcode: Groen en rood.
Een uitgebreide toelichting op dit reisadvies en de kleurcodes vindt u op Nederland wereldwijd.
Wilt u op de hoogte blijven van wijzigingen in dit reisadvies? Of wilt u bereikbaar blijven als er zich een crisissituatie voordoet? Vergeet uzelf dan niet te registreren bij de 24/7 BZ Informatieservice.

Corona
Vanwege het coronavirus (COVID-19) kunnen er in Zuid-Korea (tijdelijke) maatregelen gelden waar u als toerist mee te maken kan krijgen. Voor het meest actuele corona reisadvies verwijzen we u naar onze speciale coronavirus reisadvies pagina. Voor het aantal actuele corona besmettingen, aantal doden en diverse corona gerelateerde grafieken van Zuid-Korea kunt u terecht op Worldometer.

Reisaanbod
Op onze reisaanbod pagina vindt u een overzicht van betrouwbare reisorganisaties die complete reizen en vakanties aanbieden naar Zuid-Korea. Daarnaast vindt u er een overzicht van losse reisonderdelen (autoverhuur, hotels en vliegtickets) waarmee u zelf uw ideale reis kunt samenstellen.

Reisgidsen en landkaarten
Bent u op zoek naar een reisgids, landkaart, wandelkaart, fietskaart, boek of DVD over Zuid-Korea? Bij reisboekhandel De Zwerver vindt u een uitgebreide collectie.

Excursies, activiteiten en dagtrips
Met behulp van Getyourguide kunt u met korting een excursie, activiteit, rondleiding, entreeticket en/of dagtrip reserveren voor uw verblijf in Zuid-Korea. Op deze manier bent u verzekerd van plaats, kunt u in sommige gevallen de wachtrij overslaan en kunt u alvast een invulling geven aan uw reisprogramma.

Weer en klimaat
Zuid-Korea heeft een gematigd klimaat. De temperaturen liggen tijdens de wintermaanden rond de 0 tot 5 graden en tijdens de zomermaanden rond de 30 graden.
Het actuele weer (weerbericht) en een weersverwachting voor Zuid-Korea vindt u op onze uitgebreide weer pagina.
Uitgebreide informatie over het klimaat van Zuid-Korea vindt u op Klimaatinfo.

Beste reistijd
September en oktober zijn de beste maanden om naar Zuid-Korea te reizen. Hiermee vermijdt u de koude winterperiode en het regen- en tyfoonseizoen.

Taal
Koreaans is de officiële taal in Zuid-Korea.
Wilt u gratis van of naar het Koreaans vertalen? Gebruik hiervoor de Google vertaler.

Reisdocumenten
U dient te beschikken over een paspoort dat nog 6 maanden geldig is bij vertrek uit Zuid-Korea.
Een visum is niet nodig als u korter dan 3 maanden in Zuid-Korea verblijft. Het is dan wel nodig om ruim van tevoren een Korea Electronic Travel Authorization (K-ETA) aan te vragen.


Ambassades en consulaten
Hieronder volgt een overzicht van relevante diplomatieke vertegenwoordigingen met o.a. adres en contactgegevens.
Nederlandse ambassade in Zuid-Korea: nederlandwereldwijd.nl.
Ambassade van Zuid-Korea in Nederland: overseas.mofa.go.kr.
Consulaten van Zuid-Korea in Nederland: rijksoverheid.nl.
Bij dringende hulp kunt u 24/7 contact opnemen met het Ministerie van Buitenlandse Zaken via het nummer +31247247247.

Vaccinatie (inenting)
Voor een bezoek aan Zuid-Korea is het aan te raden één of meerdere vaccinaties te halen.
Voor uitgebreid vaccinatie advies en het maken van een vaccinatie afspraak aan huis, kunt u terecht bij Thuisvaccinatie.nl. U kunt hier ook zien of uw zorgverzekering de vaccinatie(s) vergoedt.

Malaria
In Zuid-Korea (m.u.v. Seoel) komt malaria voor. Malaria is een infectieziekte die wordt overgebracht door malariamuggen. Deze infectieziekte kan bij niet tijdige en/of onjuiste behandeling leiden tot de dood.
Voor preventie en bestrijding van malaria, kunt u terecht op onze malaria pagina.

Geld en Geldzaken
In Zuid-Korea wordt betaald met de Zuid-Koreaanse won (KRW).
De actuele stand van deze valuta (muntsoort, munteenheid) vindt u op onze wisselkoers pagina.
Een overzicht van alle geldautomaten in Zuid-Korea vindt u op onze geldautomaten pagina.

Prijsniveau
De prijzen in Zuid-Korea liggen een stukje hoger dan in Nederland. Het prijsverschil met Nederland is gemiddeld +9%. Een aantal voorbeelden zijn: restaurants (42% goedkoper), levensmiddelen (67% duurder), geïmporteerd bier in horeca (18% duurder), sigaretten (40% goedkoper) en openbaar vervoer (64% goedkoper). Houd er rekening mee dat het prijsverschil in toeristische gebieden, en dan met name tijdens het hoogseizoen, kan afwijken.

Fooi
In Zuid-Korea is het niet gebruikelijk om een fooi te geven. Een goede service is voor Zuid-Koreanen vanzelfsprekend. Een fooi zal in de meeste gevallen geweigerd worden. Enkel in hotels wordt het steeds gebruikelijker om (kleine) fooi te geven.

Tijdsverschil
Tijdens onze zomertijd is het in Zuid-Korea 7 uur later.
Tijdens onze wintertijd is het in Zuid-Korea 8 uur later.
Zuid-Korea kent geen verschil in wintertijd en zomertijd.
De lokale tijd, datum en tijdzone van Zuid-Korea vindt u op onze tijdsverschil pagina.

Verkeer en route
In Zuid-Korea moet u rechts rijden.
Voor het besturen en/of huren van een motorvoertuig in Zuid-Korea moet u beschikken over een internationaal rijbewijs. Het internationaal rijbewijs is verkrijgbaar bij een ANWB winkel.

Elektriciteit
In Zuid-Korea worden dezelfde stekkers en stopcontacten gebruikt als in Nederland.
Meer informatie over elektriciteit in Zuid-Korea vindt u op onze elektriciteit pagina.

Hulpdiensten
Mocht u in het geval van nood de hulp nodig hebben van politie, brandweer en/of ambulance dan kunt u gebruik maken van onderstaande alarmnummers.
– Politie: 112
– Brandweer: 119
– Ambulance: 119

Kraanwater
Het wordt afgeraden om water uit de kraan te drinken.
Indien u niet in de mogelijkheid bent om water in flessen te kopen, gebruik dan een waterzuiveringsmiddel om het water te zuiveren of kook het water gedurende 5 minuten. Hierna kunt u het veilig gebruiken als drinkwater en voor zaken als tanden poetsen, lenzen schoonmaken en het wassen van groente en/of fruit. Meer informatie over drinkwater en/of de aanschaf van waterzuiveringsmiddelen vindt u op onze drinkwater pagina.

Nieuws en kranten
Het laatste nieuws met betrekking tot Zuid-Korea vindt u op Google nieuws.
Een overzicht van de kranten uit Zuid-Korea vindt u op Abyznewslinks.

Internet
Websites uit Zuid-Korea eindigen op .kr.
Officiële websites van Zuid-Korea: korea.net en english.visitkorea.or.kr.

Telefonie
Het landnummer (internationale toegangsnummer) om iemand in Zuid-Korea te kunnen bellen is 0082 of +82.
Wilt u vanuit Zuid-Korea naar Nederland bellen? Gebruik dan het Nederlandse landnummer 00131.
(Als u een landnummer gebruikt, moet u de eerste 0 van het te bellen nummer weglaten.)


Foto’s en video’s
Op Flickr vindt u een mooie verzameling foto’s van Zuid-Korea.
Op Youtube vindt u een mooie verzameling video’s van Zuid-Korea.

Feestdagen
Een overzicht van alle feestdagen in Zuid-Korea vindt u op Beleven.org.

Beoordelingen en reiservaringen
Op Zoover en TripAdvisor vindt u beoordelingen van reizigers over accommodaties (bv. hotels en vakantiewoningen), restaurants en bestemmingen in Zuid-Korea, aangevuld met foto’s, video’s en bezienswaardigheden.

Reisverslagen
Bent u op zoek naar een reisverslag (reisverhaal) over Zuid-Korea?
Op Waarbenjij.nu vindt u reisverslagen en ervaringen van reizigers die eerder Zuid-Korea hebben bezocht. Tevens is het mogelijk om hier zelf een gratis dagboek bij te houden van uw reis voor familie en/of vrienden.

Natuur en werelderfgoed
Een overzicht van de beschermde natuurgebieden (o.a. nationale parken, reservaten en wildparken) in Zuid-Korea vindt u op Protectedplanet.
Een overzicht van de werelderfgoederen in Zuid-Korea vindt u op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Douaneregels
Wilt u weten hoeveel u mag in- en uitvoeren bij een reis naar Zuid-Korea? Op de website van IATA vindt u een overzicht met de maximale hoeveelheden van o.a. sigaretten, alcohol en geld. Als u zich aan deze hoeveelheden houdt hoeft u niets aan te geven bij de douane. Daarnaast vindt u op deze website de wet- en regelgeving omtrent het invoeren van huisdieren en een lijst met alles wat Zuid-Korea niet in- en/of uitgevoerd mag worden.

Ondernemen en zakendoen
Als u van plan bent om te gaan ondernemen in, of zaken te doen met Zuid-Korea, is het verstandig om u goed voor te bereiden. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kan u hierbij helpen. Op RVO.nl vindt u een grote hoeveelheid informatie m.b.t. Zuid-Korea, waaronder: kansen, import- en exportregels, handelscijfers, do’s en don’ts, producteisen, zakenpartners en subsidies.

Studeren en stage
Overweegt u een studie, stage of tussenjaar in Zuid-Korea? U bent lang niet de enige en zeker niet de eerste. Om u op weg te helpen heeft het Nuffic (De Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs) de website WilWeg.nl opgericht. Op deze website vindt u alle informatie die u verder op weg kan helpen, zoals toelatingseisen, onderwijsvormen, huisvesting, studiebeurs, stageplaatsen, zorgverzekering, studiekosten en natuurlijk ervaringen.

Relevante wetgeving
Hieronder vindt u relevante wet- en regelgeving, waar u wellicht mee te maken krijgt tijdens uw bezoek aan Zuid-Korea.
– Alcohol: Kopen en/of drinken vanaf 19 jaar.
– Alcohol en verkeer: Maximaal toegestane alcoholpromillage is 0,5.
– Tabak: Kopen en/of roken vanaf 19 jaar.
– Rookverbod: In openbare gelegenheden.
– Homoseksualiteit: Toegestaan

Wist u dat…
…Vijf achternamen de helft van de gehele bevolking beslaat?
…Men in Zuid-Korea niet kan trouwen met iemand met dezelfde achternaam?
…McDonald’s in Zuid-Korea ook aan huis bezorgt?
…Het bloedtype bepaalt je persoonlijkheid in Zuid-Korea?
…Men in Zuid-Korea 1 wordt bij de geboorte?
…Men in Zuid-Korea een jaar ouder wordt op 1 januari?

Sfeerimpressie Zuid-Korea
Traditionele klederdracht Zuid-KoreaPaleis Zuid-KoreaBusan Zuid-KoreaWaterval Zuid-KoreaSeoel Zuid-KoreaLandschap Zuid-Korea